2019. szeptember 17., kedd

A fogszuvasodás megelőzése


A caries fogászati kezelése


Fogorvos fogszuvasodás kezelés
Szuvas fog fogorvosi kezelése
A caries „gyógyítása” a fogorvosnál a megbetegedett szövetek eltávolításából és "idegen anyaggal történő pótlásából áll'' (tömés). A kezelés aránylag hosszadalmas és fáradságos microchirurgiai beavatkozást involvál, amely a betegre nézve többnyire kellemetlen. Tekintve e körülményeket, valamint a caries elterjedtségét hazánk (és valamennyi kultúrállam) lakosságán, kezelése komoly, nagy költséggel járó népegészségügyi probléma, melyet a fogászat végez. Magyarországon pl. a szakorvosi rendelési óráknak jóval több, mint harmada jut országosan a fogászati ellátásra, de ez az óraszám még a jelenben sem fedezi az orvosilag megállapított szükségletet, de még csak a lakosság részéről felmerülő igényeket sem. Ilyen körülmények között nálunk is — miként mindenütt a világon — igen nagy jelentőséget kell tulajdonítani a caries megelőzésének.


A caries-profilaxis elvi lehetőségei a következők:


  • fokozható a fog ellenállása a cariest létrehozó ártalommal (ártalmakkal) szemben — dispositiós profilaxis,
     
  • csökkenthető a fogra ható külső ártalom, amely cariest hoz létre — expositiós profilaxis.
    Eredményét tekintve a megelőzés
     
  • teljesen megszüntethetné a fogszuvasodást, de ezt az ideális célt eddig egyetlen módszerrel sem sikerült elérni, vagy
     
  • mind a populációban, mind a profilaxisban részesülő egyedeken lényegesen csökkentheti a caries-intenzitást, iletve ha az élet folyamán kezd hatni, a későbbi caries-szaporulatot. E vonatkozásban számos eljárás bizonyult hatékonynak, értékük azonban igen különböző. 

Gyakorlatilag elsősorban oly eljárások fontosak, amelyek a populáció egészén — vagy legalábbis túlnyomó részén — érvényesülhetnek. A legelőnyösebbek azok, amelyek az egyén aktív közreműködése nélkül is hatékonyak (kollektív profilaxis).


Dispositiós profilaxis


Ennek érdekében a fog zavartalan fejlődéséről kell gondoskodni, ezt a fogorvos felügyeli. Minthogy a fogfejlődés az intrauterin élet korai szakában kezdődik, már a terhes nőnek oly táplálékot kell nyújtanunk, amely a fogcsírák optimális kialakulásának, a fogcsírákból fejlődő egyes fogak optimális differenciálódásának kedvez. Régebbi felfogás szerint a terhes nő optimális táplálásával, ásványanyag-szükségletének optimális fedezésével a fogak intrauterin életben lejátszódó mineralisatiójának igyekeztek kedvezni.

E folyamat minden tejfogat érint, a maradófogak közül viszont csak az első nagyőrlő mineralisatiója kezdődik ante partum, viszont nincs az embernek egyetlen olyan tejfoga sem, amely mineralisatióját az intrauterin életben fejezné be, ezt a fogászat vizsgálat deríti ki.

Más szóval: a szúval szembeni ellenállóképesség szempontjából legjelentősebb felszínes zománcréteg mineralisatiója minden tejfogon kivétel nélkül post partum, az extrauterin életben zajlik le. így valójában sokkal kisebb jelentősége van az anya optimális ásványanyagellátásának, mint hitték.


Gyermek fogászati kezelés


Sokkal fontosabb a már megszületett csecsemő és kisgyermek kielégítő táplálása. Az anya táplálkozását illetően — már ami ennek befolyását illeti a magzat fogazatára — ismereteink meglehetősen szűkek és bizonytalanok, az ide vonatkozó állatkísérletek eredményei nem egyértelműek. Eleve biztos azonban, hogy az anyai szervezet fehérjeellátásának jelentősége van, hiszen a fogtelepek képződése fehérjeszintézist involvál, amelyhez a magzat az aminosavakat nyilvánvalóan csak az anyától kaphatja.

Az anya különböző kórállapotai és kórfolyamatai a terhesség idején a magzat fogazatán kóros elváltozásokban manifesztálódhatnak, pl. Hutchinson-fog lues connatalis esetén, a zománc- képzés zavara az anya rubeolás megbetegedése kapcsán (amivel kapcsolatban e fejlődési zavarok időhöz kötöttsége szépen mutatkozik).

A fogszuvasodás és fogromlás megelőzése Budapest. Néhány téma, mellyel érdemes lehet részletesebben megismerkedni: budapesti fogorvos, fogászat 13. kerület, orvos Budapest, caries kezelés, fogszuvasodás kialakulása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fogorvosi pulpa vizsgálat

Fogászati kezelés Budapest 13. kerület A 13. kerületi rendelőben a fogászati kezelés megkezdéséhez fontos a fogorvosi gyakorlat. Ennek sze...