2019. szeptember 25., szerda

A fogászati kezelés részletei

A jó fogorvos ismérvei


A fogorvosi klinika Budapesten
Fogorvos és fogász Pesten
A fogorvosok között rozsdamentes acél helyett egyesek újezüstből készült gyűrűt alkalmaznak, mások még rézgyűrűt is megengedhetőnek tartanak, a mi véleményünk szerint a szájban a nem nemesfémek közül huzamosabb időre csak a rozsdamentes acél használata engedhető meg — tehát szerintünk ezeket a kontúrgyűrűket a tejfogakra rozsdamentes acélból kell készíteni és azt alkalmazni a fogászaton.

Gyermek fogászat sajátosságai


A fogorvos megállapítása a gyermek fogászaton az, minthogy a tej fogazatban a frontfogak között gyakran természetes hézagok is vannak, a frontfogak approximalis üregeit nyugton tömhetjük foszfátcementtel is — nem kell félnünk a cement kioldódása folytán keletkező másodlagos torlódástól. Az üregelőkészítést a praeventiv extensiót figyelmen kívül hagyva végezhetjük a fogászaton, csak arra kell vigyáznunk, hogy a tömés tartson. Ezt támgödröcskék preparálásával elősegíthetjük.

Guttaperchával tömhetjük tejfogakon az V. osztályú üregeket, nemkülönben az olyan fogak üregeit, amelyeknek spontán kilökődése egy — másfél éven belül esedékes. Az utóbb említett esetben sem kell figyelembe vennünk a praeventiv extensio következményeit.

Fogászati műszerek alkalmazása


Az ultragyorsan forgó gépek, a keményfém- és gyémántfúrók (-kövek) használata a fogászaton lényegesen megváltoztatta az üreg praeparálásának menetét, mert ezekkel könnyen elvehető akár az ép zománc is. Így az üreg feltárása lényegesen könnyebbé és gyorsabbá vált, alig néhány másodperc alatt kialakítható a zománcban akár MOD-üreg tervezett határa is a fogorvos által.

A zománc könnyű forgácsolása viszont azzal a veszéllyel jár, hogy a kellő gyakorlattal nem rendelkező orvos olyan területről is eltávolítja, ahová az üreget nem kellene kiterjesztenie, esetleg az ép szomszédos fog zománcát is elforgácsolhatja, ami acélfúróval alig-alig lehetséges. Ultragyorsan forgó szerszámmal véleményünk szerint elsősorban a zománcot kell forgácsolni, a praeparálás a dentinben a konvencionális sebességgel forgó szerszámmal sem nehezebb, nem vesz érdemileg hosszabb időt igénybe, viszont különösen a pulpa közelében biztonságosabb.

Általában megkövetelendőnek tartjuk ultragyorsan forgó szerszám alkalmazása után az üreg falait kézi műszerrel végiggyalulni, és (ahol hozzáférünk) finom papírkoronggal, (ahol nem) kis szerelt kővel simára csiszolni. A dentinben az üreg éleit konvencionális sebességű fúróval kell kialakítani.

Ismételten hangsúlyozni kívánjuk, hogy ultragyorsan forgó fúróval, gyémánttal csak az az orvos dolgozzék, aki kihúzott fogon ebben már kellő tapasztalatot szerzett.

A fogászati kezelés részletei. Néhány olyan téma, melyel hasznos lehet megismerkedni: Budapest, fogászat, fogorvos, fog tömés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fogorvosi pulpa vizsgálat

Fogászati kezelés Budapest 13. kerület A 13. kerületi rendelőben a fogászati kezelés megkezdéséhez fontos a fogorvosi gyakorlat. Ennek sze...