2021. január 12., kedd

A fogorvosi pulpa vizsgálat

Fogászati kezelés Budapest 13. kerület

Budapesti fogászat, fogorvos

A 13. kerületi rendelőben a fogászati kezelés megkezdéséhez fontos a fogorvosi gyakorlat. Ennek szempontjából a fogorvosnak ismernie kell - mégpedig lehetőleg pontosan - az egyes fogakban a pulpa által elfoglalt fogbélűr nagyságát, alakját, különösképpen a gyökércsatornák számát és hosszát, nemkülönben az egyes fogakon gyakrabban észlelhető változatokat is.

A felkészülés szempontjából az alábbi fogászati szakterületek fontosak:

  • gyökérkezelés
  • pulpa kezelés
  • esztétikai fogászat
  • paradontológia
  • konzerváló fogászat.

Gyökérkezelés a fogorvosnál

A gyökérkezelés során a fogorvosnak az a legfontosabb feladata, hogy ezt az üregrendszert lehetőleg teljes egészében feltárja és megtömje. Fogröntgenkép alapján ugyan esetenként tájékozódhat az adott anatómiai viszonyokról (természetesen csak oly vonatkozásokban, amelyekre nézve a röntgenkép egyáltalán adhat felvilágosítást), de CT-képen számos olyan részlet nem ismerhető fel, amelyre gondolnia kell, mielőtt gyökérkezelésbe kezd.

Afogpulpa anatómiája

Az egyes fogak pulpája speciális anatómiájának tárgya ilyenképpen nem is maga a pulpa, hanem az általa elfoglalt és pusztulása, eltávolítása útján keletkező üregrendszer. Ennek tanulmányozására két módszer használatos a budapesti fogászaton.

Korróziós készítmények tanulmányozása. Extrahált fog pulpakamráját egy helyen meg kell nyitni, az így nyert lyukon át lúggal töltjük meg, amely roncsolja — colliquálja — a pulpa lágy szövetét, de nem tángálja a fogbélűr mineralizált falait a fogorvos. A lúgot ismételten kiitatjuk, és friss lúggal pótoljuk, míg a visszanyert folyadék nem marad víztiszta. Ekkor még vízzel ismételten kimossuk az üregrendszert, majd a trepanatiós nyíláson át könnyen olvadó fémet (Wood- vagy Melott-ötvözetet) öntünk, vagy kaucsukot, műgyantát préselünk a fogbélűrbe a budapesti fogászaton.

A pulpa fogászati feltöltése

Miután a pulpa feltöltésre használt anyag megszilárdult, a kemény szöveteket savval roncsolja a fogorvos. Feloldásuk után a savban nem oldódó ötvözet, kaucsuk vagy műgyanta pontosan mutatja a fogbélűr alakját. E módszer aránylag könnyű, hátránya, hogy a fogűrbe öntött vagy préselt anyag csak bizonyos nagyságrendűnél tágabb csatornába hatol be. Ennek mérete az öntéskor, ill. préseléskor használt nyomáson kívül attól is függ, mennyire sikerült a pulpa szövetét a finomabb csatornákban lúggal roncsolni, és e csatornákat folyadékmentessé tenni.

Amelyik csatornában ti. folyadék marad, oda a fém, kaucsuk vagy műgyanta csak úgy tud behatolni, hogy a folyadékoszlopot kipréseli.

Lényegesen több munkával jár sorozatmetszetek készítése. Ezek alapján nagyított modellen rekonstruálható - általában egy-egy fogon belül is szűkebb terület, pl. a gyökércsúcsi táj - elágazó csatornarendszere. Sokkal pontosabb képet ad, mint a korróziós módszer.

A fogorvosi pulpa alapos vizsgálata.  Néhány további érdekes téma: esztétikai klinika Budapest, fájdalommentes fogászat, olcsó fogorvos, 13. kerület szájsebészet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fogorvosi pulpa vizsgálat

Fogászati kezelés Budapest 13. kerület A 13. kerületi rendelőben a fogászati kezelés megkezdéséhez fontos a fogorvosi gyakorlat. Ennek sze...