2019. szeptember 9., hétfő

A fogszuvasodás patogenesise


A caries kialakulása és lefolyása

Fogászat fogszuvasodás vizsgálata
Fogorvos vizsgálja a szuvas fogakat.
Minthogy a fogszuvasodás jellegzetesen a zománcon kezdődik, elsősorban e szövet szuvasodásával kell a fogorvosnak foglalkoznia. Mielőtt akár kilyukadna a fogzománc, akár csak krétafehérre elszíneződnék, nyilvánvalóan (enyhébb) kezdeti változásoknak kell szerkezetében vagy összetételében bekövetkezniük, amelyek lehetővé teszik a manifest caries fentebbi súlyos elváltozásainak létrejöttét.

A kezdeti elváltozások természetét illetően a fogászat sokáig puszta feltételezésekre voltunk utalva, melyek közül a legutóbbi időben „elektron-mikroszondával” végzett vizsgálatok a mineráliákban való elszegényedést, az initialis demineralisatiót igazolták. Csak ennek lényeges előrehaladta után kezdődik a fehérje természetű szerves váz pusztulása, melyet iproteolysis eredményének tartunk.


A fog romlásának okai


A mikro-, ill. makroszkópos méretű demineralisatio a fogzománcban pH 5,2 vagy ennél erősebben savi közegben akkor jön létre, ha a savi reakció huzamos időn át fennmarad, s a közeg huzamosan (vagy ismételt megszakításokkal ugyan, de ismételten kellő ideig) érintkezik a zománccal. A rendszeres fogászati vizsgálatok feltárhatják ezt a problémát. A savi közeget mai ismereteink szerint a lepedőkben található szénhidrátok lebontása révén az ott élő mikroflóra különböző tagjai (esetleg egymás fermentjeit kiegészítve) produkálják.

A fogászati kutatások szerint ezek elsősorban talán oly tokos Streptococcus-mutánsok, melyek tokjukban tárolni tudják a táplálékból felvett saccharidokat polimerizálás után, de ezeket szükség esetén energetikailag értékesítve le is bontják. Arra nézve nincs megbízható adat, hogy e demineralisatio a mikroflóra egyes tagjainak vagy együttesének közvetlen fermentatív tevékenysége útján keletkeznék és a fogorvos pontosan mit tehetne ellene.

A foganyag pusztulása


Jelen ismereteink szerint aligha tartható fenn az a sok évtizedes fogorvosi nézet, amely szerint a zománcba behatoló mikroorganizmusok előbb a szerves vázat pusztítanák el, s ezt csak később követné a támaszuktól fosztott krisztallitok összeroppanása, majd oldódása. E feltevésnek ellentmond az a bizonyított tény, hogy a mikroorganizmusoktól távol, szövetileg épnek tűnő zománcban sikerült (elektronmikroszondával) a kezdeti demineralisatiót kimutatni. Ennek mechanizmusa azonban még tisztázásra szorul, a demineralisatio a lerakódott kristályok szervetlen ionjainak egyszerű oldódása révén is lehetséges, de esetleg komplexképződés útján is. Ismeretesek a kalciumsóknak olyan komplexei, melyek semleges vegyhatású közegben is oldódnak.


A fogszuvasodás kialakulásának patogenesise a fogorvos szemével Budapesten. Olyan témák, melyek megismerése érdekes lehet olvasóink számára: fogászat Budapest, fogorvos keresése, fogszuvasodás kezelése, gyors diagnosztika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fogorvosi pulpa vizsgálat

Fogászati kezelés Budapest 13. kerület A 13. kerületi rendelőben a fogászati kezelés megkezdéséhez fontos a fogorvosi gyakorlat. Ennek sze...