2019. október 3., csütörtök

A fogorvosi rendelő kialakítása

A gépek elhelyezése

Fogászat gépek rendelő
Fogászati rendelő gépeinek berendezése

A kezdő fogorvosnak kihúzott fogakon kell elsajátítania az üregelőkészítés módszertanát és gyakorlati kivitelét, csak akkor szabad betegen praeparálnia, ha kihúzott fogon már jól végzi e munkát.

Külön kell ezután megtanulnia, ill. begyakorolni a kihúzott fogon tanultak alkalmazását élő ember élő pulpájú, tehát fájdalmat érző fogán. Az üregelőkészítés aprólékos, nagy figyelmet és biztos kezet igénylő munka, fontos, hogy az orvos jól lássa a műtéti terület minden kis részletét a fogászaton. Lényegesen megkönnyíti a munkát, ha a beteget úgy helyezi el és saját maga is úgy helyezkedik el, hogy jól hozzáférjen a jól áttekinthető és jól megvilágított műtéti területhez.

A fogorvos széke


Ami a beteg helyzetét illeti, a fogorvosi székben a közelmúltig ült. Úgy ültettük és úgy állítottuk be a szék fejtámláját, hogy alsó fog kezelésekor a szájat kinyitva az alsó fogsor rágófelszíne nagyjából vízszintes legyen a fogász számára. Hogy a széket milyen magasra állítjuk, attól függ, hogy állva vagy ülve dolgozunk, az ülve dolgozás a fogorvos szempontjából (a lábboltozat túlterhelése, bokasüllyedés stb.) előnyösebb, ezért úgy kell megtanulni minden műveletet a fogorvosnak, hogy ülve végezze.

Időnkénti felállás és rövid ideig tartó állva dolgozás pihentető változatosságot jelent. Fontos, hogy a beteg fejét úgy állítsuk be, hogy minél kevesebbet kelljen munka közben hajolnunk, s lehetőleg ne kelljen derekunkat félrefordítva tartani, mert e terhelést huzamos időn át rosszul tűri az emberi gerincoszlop.

A fogorvosi munka megszervezése


Az ülve dolgozó fogorvos a műtőszéket a lehető legalacsonyabbra állítja, a maga székét pedig magasra, és tükörből tekint a kezelt fogra a fogászaton.

Alsó fogak kezelésekor közvetlenül tekinthetünk a praeparált fogra, tükröt általában csak a hátsó fogak distalis üregeinek előkészítésekor kell használni. Felső fogak kezelésekor csaknem mindig tükörből kell dolgozni. Megkönnyíti az orvos munkáját, ha a beteg fejét a lehetőséghez képest hátrahajlítja (ameddig nem kényelmetlen számára), és az egész fogorvosi széket hátrafelé döntjük. Az ilyenkor elkerülhetetlenül szükséges tükörből dolgozás eleinte zavarja a fogorvost, mert a kép fordított, némi gyakorlattal azonban hamar megszokja ezt a körülményt, s ezt követően nem érzi zavart keltőnek.

Említettük, hogy a folyamatos vízfecskendezéssel dolgozó gyors és ultragyors forgásé fúrógépek használatakor nem lehet tükörből dolgozni, mert a levegővel kevert víz-spray elhomályosítja a tükör felszínét. Ez esetben tehát csak közvetlen rátekintéssel dolgozhatunk. Ennek érdekében felső fogak kezelésekor a régebbi típusú fogorvosi széknek a háttámláját annyira hátradöntöttük, amennyire csak lehetett, s ezáltal a beteget szinte fekvő helyzetbe hoztuk, az orvos a fekvő beteg mellett vagy mögött ül, fejét mintegy ölbe veszi, és úgy dolgozik.

Alighanem ez a követelmény vezetett az új típusú fogorvosi műtőszék szerkesztéséhez, amelyben nem ül, hanem fekszik a beteg. A fekvő helyzet a beteg részére kényelmesebb, mert izomzatát teljesen ellazíthatja. Fekvő helyzetben sokkalta nehezebben ájul el kezelés közben (pl. helyi érzéstelenítés után) az ülő betegnél, ami a fogorvos számára is lényeges előny.



A fogorvosi rendelő szakszerű kialakítása. Néhány érdekes téma olvasóink számára ajánlva: Budapest fog kezelés, fog tömés ára, fogászat Budapesten, fogorvos műszerei, rendelő kialakítása, gépek berendezése, klinika Budapest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fogorvosi pulpa vizsgálat

Fogászati kezelés Budapest 13. kerület A 13. kerületi rendelőben a fogászati kezelés megkezdéséhez fontos a fogorvosi gyakorlat. Ennek sze...